2009. december 2., szerda

Pellet - a gazdaságos fűtőanyag

A pellet egy korszerű fa alapú tüzelőanyag, amely teljes mértékben, vagyis 100%-ig természetes alapanyagokból készül. Előállítása, gyártása úgy történik, hogy a faipari melléktermékeket a fűrészport és a faforgácsot megtisztítják, ledarálják és nagy nyomáson összepréselik. A préselés során kötőanyagként nem használnak semmiféle adalékot, a fában megtalálható lignin tökéletesen egyben tartja a pellet szemeket.

A pellet formailag kis henger alakú granulátum. Hossza általában 45-50mm, átmérője 8-12mm között változhat. Külseje sima, homogén, könnyen kezelhető, szállítható és adagolható.

Miért előnyös a pellet?

A pellet előnyei:
Megújuló energiaforrás, hiszen természetes, növényi alapú a fosszilis tüzelőanyagokkal ellentétben. Környezetbarát tüzelőanyag a tekintetben, hogy szén-dioxid kibocsátásával nem járul hozzá az üvegházhatás növeléséhez, ugyanis csak annyi szén-dioxid keletkezik az égése során, amennyit az alapanyagul használt fa megkötött.
Óriási előnye még, hogy nedvességtartalma nagyon kicsi és gyakorlatilag állandónak tekinthető, körülbelül 10-12 %. Ma a pelletfűtés az egyik leggazdaságosabb fűtési mód.

Ma már sokféle tüzelőberendezésből választhat, amelyek mind alkalmasak a pellet nagy hatásfokú elégetésére. Igényeitől függően, választhat nagy teljesítményű pelletkazánokat vagy a nappali elegáns bútoraként is funkcionáló pelletkandalót. A pelletkandallók és pelletkazánok nagy megbízhatóságúak és magas hatásfokkal használják fel a pelletet.

A pellet minősége

A pellet külseje alapján elég jól megítélhető, hogy milyen minőségű fűtőanyagról van szó, bár nem egyedül csak a külső, ami számít. A jó, minőségi pellet külseje sima, fényes és nincsenek rajta hosszanti repedések. A sima felszín a pelletálás megfelelő körülményeire utal, nevezetesen arra, hogy a pelletálás megfelelően magas hőmérsékleten történt. A maga hőmérséklet szükséges ahhoz, hogy a fában lévő lignin kötőanyag folyékonnyá váljon és a farostok ezáltal formálhatóak legyenek. Ez nagyban meghatározza a pellett szilárdságát, ami fontos tényező, hiszen ha a pellett nem elég sziárd, akkor a raktározás, szállítás, kezelés következtében egy része lemorzsolódik, a lemorzsolódott törmelék pedig elvész. A pellet tiszta és hatákony elégetéséhez minél nagyobb sűrűség szükséges.

A pellet vastagsága leggyakrabban 6 vagy 8 mm, de előfordul ennél kisebb és nagyobb méretben is. A pellet vastagsága az égési időt és az égéshez szükséges levegő mennyiségét határozza meg. A pelletkandallók tervezésénél figyelembe veszik az alkalmazandó pellet méretét is, ezért adott kandallóhoz a gyártók adott méretű pellet alkalmazását javasolják, amit érdemes betartani.

A pellet hossza csak akkor érdekes, ha a pelletet a tárolóból szívócsövön keresztül szivattyúzzák. Ekkor a cső keresztmetszete a felső határ a pellet hossza szempontjából.

A pellet illata alapján is lehet következtetni a minőségre. A gyártás során előforduló magas hőmérséklet miatt a lignin megolvadása szagképződéssel jár. A friss pelletnek enyhén édeskés szaga van, ez mindenképp a jó minőség ismérve, bár néhány ember nem szereti ezt a szagot és az illat a gyártás után gyorsan veszít az intenzitásából.

A szín nem jellemzi teljes biztonsággal a minőséget, de tudjunk róla, hogy a pellet, ill. a forgács a tárolás közbeni lebomlási folyamat miatt is elszíneződhet, amely gombásodásra utal. A gomba pedig lebonthatja a lignint és a cellulózt! A forgács szárítás közben is megszürkülhet. A pellet világossága ill. sötétsége is adhat okot minőségbeli gyanúra, de a különböző fafajták miatt ez elég nehézkes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése