2009. december 14., hétfő

Gázkazán és alkalmazásai


Hazánkban az utóbbi évtizedben rendkívül nagy mértékben kezdtek elterjedni a gázkazánok. Minden új építésű társasházban, lakásban gáz alapú fűtési rendszereket építettek ki. Ennek oka a földgáz, mint energiahordozó viszonylagos olcsósága és a gázfűtés nyújtotta kényelem volt.

Azóta persze meglehet, sokan megbánták ezt a döntésüket, hiszen a földgáz ára az utóbbi években az egekbe szökött és bizony emiatt sokan elfordultak a gázfűtéstől, más, olcsóbb alternatívát keresve.

A gázkazán ugyanakkor (a megnövekdett költségek ellenére is) még mindig méltán népszerű - főleg a nagy kényelem miatt. Működési elv szerint két fő alaptípust különböztetünk meg:
- cirko gázkazánokat és
- kondenzációs gázkazánokat.

A cirko gázkazán

Ezek a gázkazánok onnét kapták az elnevezésüket, hogy egy erre a célra beépített keringetőszivattyú segítségével a fűtési rendszerben lévő vizet folyamatosan cirkuláltatják, így segítve a gázkazán hőcserélőjében felvett hőmennyiség gyors elszállítását, cseréjét.

A cirko gázkazánokat kombikazánoknak is szokás nevezni. Ennek oka, hogy ezek a gázkazánok a fűtési rendszer hőigényének ellátása mellett szinte kivétel nélkül képesek használati melegvíz előállítására is. Nem szükségszerű, hogy minden cirko gázkazán kombinált funkcióval rendelkezzen, de ma már alig-alig találni a piacon olyan készüléket, ami ne tudna melegvizet is előállítani - hiszen ez minden háztartásban alapfunkció. Ezért a cirkokazán és a kombikazán megnevezések szinte egybeforrtak az utóbbi évek során.

A cirkokazánok működése különbözhet a téren is, hogy milyen módon jutnak hozzá az égéshez szükséges levegőhöz. Ebből a szempontból beszélhetünk nyílt- és zárt égésterű gázkazánokról.

A nyílt égésterű gázkazán a környező helyiség levegőjéből veszi el az égéshez szükséges oxigént, majd a keletkezett égéstermék a kéményen keresztül távozik a kazánból.

A zárt égésterű vagy más néven turbó gázkazánok egy speciális kéménykivezetésen keresztül jutnak levegőhöz, majd az égésterméket ugyanezen a kéménykivezetésen keresztül adják le a külvilág felé. Az égéstermék gyors kijuttatását ezekben a kazánokban egy ventillátor segíti. A turbókazánok tehát egy speciális kivezetést igényelnek: az égéshez szükséges levegő nem a lakás légteréből, hanem a kivezető kémény beszívó részéből származik, míg az égéstermék ugyanazon kémény kifuvó részén keresztül távozi. A zárt égésterű, turbó gázkazánok a füst- és gázmérgezéses balesetek szempontjából jóval biztonságosabbak. A mai korszerű lakások korszerű, szinte hermetikusan záró nyílászárói mellett a nyílt égésterű kazánok létjogosultsága egyre csökken, hiszen a zártégésterű készülékek sokkal biztonságosabban üzemeltethetők.

A kondenzációs gázkazán

A kondenzációs gázkazánok a cirko gázkazánokhoz képest egy nagyon környezetkímélő és energiatakarékos alternatívát nyújtanak. Európa nyugatibb részén szinte csak ezt a gázfűtési módszert alkalmazzák.

Magyarországon még csak most kezdik szeleskörbnen alkalmazni a kondenzációs gázkazánokat. Az elterjedést gátolja a növekvő gázár, a környezettudatos gondolkodás térhódítása miatt azonban, aki gázfűtésre alapoz, nagy valószínűséggel már ezt a technológiát részesíti előnyben a cirkofűtéssel szemben.

A kondenzációs gázkazán a füstgázban lévő hőenergiát is képes hasznosítani és ezáltal gazdaságosabban képes fűteni. A nem kondenzációs gázkazánok esetén az égéstermékkel együtt rengeteg hő is a kéménybe, vagyis a szabadba jut és elvész. A füstgázban rejlő hőenergia azonban egy hőcserélő segítségével kinyerhető. Az eddig a szabadba távozó vízgőz kondenzálásával több mint 10%-os kondenzációs hőenergia nyerhető vissza a már elégetett gáz hőenergiájából!

A kondenzációs gázkazánok a mai energiafüggő világban egy energiakímélőbb és modernebb fűtési megoldást valósítanak meg. A földgáz folyamatosan emelkedő ára miatt a felhasználók a tüzelőanyagot minél hatékonyabban kívánják felhasználni, és a környezetvédelem sem utolsó szempont.


A kondenzációs gázkazán alkalmazása során a fűtési rendszerhez szükséges melegvíztároló tartály telepítése. A tartály a megfelelő hőcserélő közbeiktatásával, külön energia és költség ráfordítása nélkül képes előállítani melegvizet.

Egyes kondenzációs gázkazánok a melegvíz tárolására beépített hőtároló tartállyal vannak ellátva, sőt egyes típusok a beépített hőtároló tartállyon kívül még solar rendszerrel is kiegészülnek a minél optimálisabb fűtésteljesítmény elérése céljából.

Oldalunkon később kitérünk néhány konkrét gázkazán típus bemutatására is.
Ennek az írásnak most csak az volt a célja, hogy átfogóan megmutassa a gázkazánok fajtáit működési elvük szerint.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése