2009. szeptember 29., kedd

A fabrikett

Újszerű, modern tüzelőanyag


fabrikettA fabrikett faipari melléktermékekből, faforgácsból, faaprítékból és fűrészporból készül. Kémiai összetétele a fáéval azonos, mivel nem használnak gyártásakor semmilyen szintetikus kötőanyagot. Nedvességtartalma kicsi, ezért jobb hatásfokkal ég el, mint a tűzifa. Alkalmazható kandallókban, cserépkályhákban és kazánokban egyaránt, sőt kerti bográcsozás, sütés esetén is kiválóan használható.


Magas fűtőérték


Fűtőértéke a barnaszénével azonos, kb. 18-19 MJ/kg (4500-5000 kalória).


Természetbarát égés

Hamutartalma kicsi (1-2%) és a szénsalakkal ellentétben természetes anyagokból áll, így akár kerti talaj táplálására, "trágyázására" is használható. Kénmentes tüzelőanyag, égése során káros kéndioxid nem termelődik.


Fabrikett vs. tűzifa

A tapasztalatok azt mutatják, hogy 1m3 fabrikett kb. 5 m3 tűzifát tud helyettesíteni fűtőértéket tekintve. A tűzifa vásárlásnál bizony a tűzifában lévő vizet is megfizetjük, mivel ez jelentősen növeli a fa súlyát, ugyanakkor égésnél az energia jelentős része a fában lévő víz elpárologtatására megy el. Ezért kisebb a tűzifa elégetésének hatékonysága. A fabrikett előrecsomagolt, száraz fűtőanyag (nedvességtartalma 7-8%), amelynek ára (a cikk írásának idején - 2009. szeptember) átlagosan 60 Ft körül van kilogrammonként. Tárolása is sokkal egyszerűbb, gazdaságosabb, mint a tűzifáé (kisebb helyen elfér).

fabrikett csomagolás

Kiszerelés, csomagolás


tégla fabrikettSokféle kiszerelés létezik, kaphatók 7, 10, 18 és 25 kilogrammos csomagok. Egy-egy fabrikett darab kb. 9 cm átmérőjű és kb. 25 cm hosszú henger, súlya kb. 2kg. Vannak más formára préselt termékek is, a legelterjedtebb még a henger forma mellett a tégla, melynek mérete 6 x 12 cm körüli. A tégla kiszerelést kisebb egységcsomagokban is lehet kapni, de mindkét fajtából akár raklapon is tudnak szállítani a gyártók - ez kimondottan nagyobb rendelés mennyiség (pl. éves tűzifakészlet helyettesítéséhez) kielégítésére alkalmas. Egy raklapon szállított mennyiség kb. 1 tonna fabrikettet tartalmaz.


lyukas közepű fabrikett
Tüzelési technológia


A tüzelésnél arra kell még vigyázni, hogy a tűzteret ne rakjuk tele fabrikettel, inkább csak félig szabad megtölteni, mivel a fabrikett térfogata égés közben valamelyest megnő. Azt is vegyük figyelembe, hogy a magasabb hatásfokú égés miatt ugyanolyan meleg eléréséhez a tűzifához képest kevesebb mennyiséget kell a tűztérbe pakolni. A fabrikett egyébként nyugodt, egyenletes lánggal ég. Használható fatüzelésű kazánokban elsősorban, de szén- illetve vegyestüzelésű kazánokban is.

Használat kályhákban, cserépkályhában, kandallóban


A levegőszabályzókat csak a fabrikett teljes meggyulladása után zárjuk le, amikor már kékes lánggal izzik.

Használat egyaknás (vegyestüzelésű) kazánokban


A fabrikettet felül kell meggyújtani és kezdetben felső levegőszabályzással kell a megfelelő huzatot biztosítani. A huzatszabályzót mindig úgy kell beállítani, hogy a levegő egy része mindig a felső szabályzón keresztül jusson a tűztérbe. Az alsó levegőszabályzón át bejutó levegő mennyiségét a túl gyors égés megakadályozása érdekében a meggyújtás után 10-15 perccel csökkenteni kell, de teljesen elzárni nem szabad. A felső levegő elzárható amikor a fabrikett teljesen átizzott a fagázok képződése befejeződött, a tüzelőanyag csak mint faszén izzik a tűztérben. Egy töltéssel akár 8 órán keresztül is biztosítható a szükséges hőmennyiség.

Használat kétaknás (vegyestüzelésű) kazánokban


A begyújtás kisebb darabokra tördelt fabrikett darabokkal történhet és amikor a kezdőtűz a teljes égést eléri, akkor lehet megtölteni a tüzelőaknát. A tüzelőakna akkor ideális a fabrikett elégetéséhez, ha lefelé táguló és fala nem kátrányosodott.


Gyakori kérdések és válaszok


Milyen kazánban lehet tüzelni fabrikettel?

Minden olyan kazánban (és kályhában, kandallóban, cserépkályhában), ami fatüzelésre alkalmas. Sőt, még faelgázosító kazánban is lehet is alkalmazható. A fabrikett hatékony elégetéséhez fontos a megfelelő levegőszabályzás, ezért fontos, hogy a kazán vagy kályha ajtaja jól záródjon és megfelelő alsó- és felső szabályozási lehetőséggel rendelkezzen.


Begyújtás menete?


Kisebb darabokkal kell elvégezni a begyújtást. A begyújtáshoz ugyanúgy, mint tűzifánál papírt és apró darabokra vágott tűzifa ajánlott vagy lehet alkalmazni alágyújtó pogácsákat, amik 15-20 percig égnek és ennyi idő alatt lángra kap a fabrikett is. Ez esetben nincs szükség papírra és aprófára.


Milyen kémény szükséges a fabrikettel való tüzeléshez?

Megfelel az átlagos, normál téglából rakott kémény, de természetesen ma már minél korszerűbb, bélelt kémények használata javasolt inkább. Amennyiben kéménye nincs megfelelő állapotban, elkátrányosodott, csökkent a huzatereje, javasolt egy alapos tisztítás. A kémény elkátrányosodásának megakadályozására léteznek adalékok, melyeket a tüzelőanyaggal együtt elégetve megakadályozzák a káros anyagok lerakódását a kéményben.


Mennyi ideig tárolható a fabrikett minőségromlás nélkül?

Zárt, száraz helyen akár évekig is. Szabadban való tárolása nem ajánlott, mert az erős napfény károsíthatja a fóliacsomagolást és a csapadék beszivároghat.

3 megjegyzés:

  1. "A tapasztalatok azt mutatják, hogy 1m3 fabrikett kb. 5 m3 tűzifát tud helyettesíteni fűtőértéket tekintve."
    ...ez a bejegyzés fentebb nagyon eltúlzott, semmi alapja nincs.

    VálaszTörlés
  2. Az átlagos tüzifa fűtőértéke 8,5-9 MJ/Kg, a briketté 17-19 MJ/Kg. (forrás: http://www.erdert.hu/termekvalasztek_m7_1.php )

    Egy raklap brikett (kb 1m3) súlya 1000 Kg

    Kb 3 m3 tüzifa súlya kb 1500 Kg, 1m3 500Kg (forrás: http://tuzifa.com/suly-es-terfogat )

    Tehát 1m3 brikett össz fűtőértéke 17000-19000 MJ (17*1000), ami 2000 Kg tüzifa fűtőértékének (17000/8,5), tehát 4m3 fűtőértékének felel meg.


    VálaszTörlés
  3. Kérdésem a következő lenne. Olvasom hogy egy töltés KB 3-5-óra alatt ég ki. Írják hogy az izzó briketre ne rakjunk Tehát még kell várni amíg leég egy begyújtás, és újra be kell gyújtani?

    VálaszTörlés