2010. március 15., hétfő

Kondenzációs kazánok, gázkazánok - avagy hogyan hasznosítható a füstgázban lévő hőmennyiség


Napjainkban nagy érdeklődés mutatkozik a kondenzációs kazánok iránt. Nem csoda, hiszen a hagyományos égésű kazánokkal szemben számos előnyös tulajdonságuk van.

Nagyobb hatékonyság


kondenzációs kazán működési ábraA hagyományos kazánoknál a füstgázzal együtt nagyon sok vízgőz is eltávozik a kéményen keresztül. A földgázban lévő hidrogén elégetésekor az égéshez szükséges oxigénnel egyesülve ugyanis víz, vagyis vízgőz keletkezik. A hagyományos kazánoknál szintén keletkezik vízgőz, ami a füstgázokkal együtt rögtön a levegőbe kerül. A vízgőz jelentős rejtett hőmennyisége ezáltal teljesen elvész. A kondenzációs gázkazánok ezt a rejtett hőmennyiséget hasznosítják és egy hőcserélőn keresztül visszanyerik a fűtési rendszerünk számára.

A füstgáz illetve a vízgőz lehűtéséhez egy speciális hőcserélőt alkalmaznak, melynek hideg felületén a vízgőz lehűl, és a benne lévő víz kicsapódik (A kicsapódott, enyhén savas kondenzvizet egy szifonon keresztül a lefolyóba vezetik.). A vízgőz lecsapódása jelentős hőátadással jár, amely által a kazán a tüzelőanyag elégetéséhez használt energiának kb. 11%-át nyeri vissza.

Ez a plusz 11% mértékű kondenzációs hő kb. 11,25 kWh hőenergiát jelent egy köbméter gáz elégetésekor. A kondenzációs fűtési technológia maximális hatásfokát olyan rendszerekben éri el, ahol a visszatérő fűtővíz hőmérséklete a lehető legalacsonyabb.

Emiatt alkalmazás előnyös lehet a modern felületi fűtésrendszereknél (pl. falfűtés), mivel ezek fűtéséhez nincs szükség túlzottan nagy hőmérsékletű melegvízre, következésképp a visszatérő víz hőmérséklete sem túl magas.

Energiamegtakarítás

A kondenzációs kazánok alkalmazásával a hagyományos gázkazánokhoz képest 15-20% energiát lehet megtakarítani és levegőszennyező hatásuk is lényegesen kisebb - tehát maximálisan megfelelnek a mai kor energiatakarékos és környezettudatos irányelveinek.
A piacon kapható kazánok szinte mindegyike a hőigénynek megfelelően képes szabályozni a teljesítményt (folyamatos lángszabályozással) és ezáltal is energiát, energiaköltséget spórolnak a tulajdonosoknak. Működésüket elektronika vezérli és ezáltal olyan plusz funkciókat is nyújthatnak, mint például a külső hőmérséklet függvényében történő fűtésteljesítmény szabályozás.

Biztonság

A kondenzációs kazánok biztonságosabbak, mint a hagyományos gázkazánok. Ezek a kazánok ma már szinte kivétel nélkül zárt égésterűek. Ez azt jelenti, hogy az égéshez szükséges levegőt (oxigént) az épületen kívülről veszik, tehát nem a belső térből szívják el és a keletkezett égéstermék is az épületen kívülre kerül ventillátor segítsgéével egy tömített, szigetelt csőrendszeren keresztül vezetve. Ezáltal a helyiség, lakás belső terébe égéstermék nem kerülhet.

Árak

A kondenzációs kazánok ára magasabb, mint a hagyományos kazánok ára. A sok többletfunkció , a takarékosabb, hatékonyabb, környezetkímélőbb működés érdekében alkalmazott technológia és a szükséges plusz alkatrészek, magasabb árat indokolnak. Minden belső alkatrész saválló anyagból készül, speciális hőcserélőre van szükség, speciális égőket alkalmazna, amelyek lehetővé teszik a lángszabályozást, kondenzvíz elvezetést kell beépíteni, ventillátorokat kell beépíteni az égéstermék gyors elvezetése miatt
Teljesítménytől és funkció-gazdagságtól, felszereltségtől függően az ilyen kazánok bruttó vételára 200-250 ezer forint körül van. A tapasztalatok szerint egy ilyen jellegű befektetés egy átlagos családi ház (120 nm) fűtőrendszerének korszerűsítésébe, az energiköltségek csökkenése miatt kb. 4-5 év alatt megtérül.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése